Orienteringsuke

​Nei, desverre, det var ikke akkurat en hel uke med løpe-i-skogen-med-kart-orientering, slik jeg er vant med. Derimot har denne første uken vært en hel uke hvor hele poenget var å bli kjent med skolen, elevene og ikke minst Swaziland. Man kan jo tro at dette betyr en hel uke med fritid uten noe program og at alle bare gjør det de vil. Vel, det var ikke helt sånn.

Stå opp klokken 7, du vet aldri om frokosten varer en time ekstra eller om du må løpe gjennom kafeteriaen og be pent om en liten skål med yogurth. Deretter går dagen fort for seg; det er mange presentasjoner som skal orientere oss om hvordan det er på skolen, hvordan IB skolesystemet fungerer, hvilke regler vi må følge (mange!) og hvilke aktiviteter man har mulighet for å delta på. Vi spiser varm lunsj, som egentlig er det samme som middag, og middag, hvor vi i tillegg får dessert. Vi får altså nok mat, synes jeg!

Skolen begynner først i morgen, og da kommer alle de andre elevene. Til nå har det bare vært IB1ere, de som er i mitt år, men skolen er mye større enn det. Vi er ca. 120 i IB1, som har vært med på orienteringsuken, i tillegg til en liten komité av IB2ere som frivillig kom hit tidlig for å si velkommen og lede oss gjennom uken. Det kommer ca 100 IB2ere denne uken, de er året over oss. I tillegg er det 5 “forms” under vårt årstrinn, men vi har ikke så mye med de å gjøre. De er for det meste elever fra Swaziland som bor hjemme mens de går på skole her.

Siden det er så mange som går på skolen, er det naturlig at området er stort. Det skal ikke mye vandring rundt omkring før man blir sliten for å si det sånn. Alt skjer nesten midt på campus; i kafeteriaen hvor vi spiser alle måltidene, i klasserommene og en gigantisk gressplen hvor vi har mange forskjellige aktiviteter. Litt sør for dette ligger ett “hostel”, Elangeni, hvor jeg bor. Her er det 5 blokker med ca. 15-20 rom i hver blokk, pluss en blokk hvor vi har “common room” med kjøkken, kjøleskap og vaskerom. Dette er det minste hostelområdet, men vi har best nett og finest utsikt, så jeg er ganske fornøyd med å bo her!

Alle som ikke bor i Elangeni, bor i Emhlabeni, litt nord for kafeteriaen. Det er bare et veldig stort hus med mange korridorer hvor de forskjellige elevene bor, gutter og jenter i separate områder. De mener deres hostel er bedre enn Elangeni, siden vi må gå tre minutter opp en bakke fra hostellet for å komme oss overalt, mens de er bare rett bortenfor alle daglige fasiliteter.

Ellers går ting ganske fort for seg, og det er mye som skjer, hele tiden! For meg har jeg blitt interessert i alle aktiviteter som finnes, og timeplanen min er nesten allerede full. (Dette er før jeg har fått timeplanen for fag!) En dag ble jeg med på et møte med svømmeklubben her, og i morgen tidlig drar jeg til Johannesburg for å delta i en “swimming gala”, altså en konkurranse, mot noen andre skoler. I tillegg har jeg hatt en veldig intensiv 2 (nesten 3) timers økt basketball, hvor treneren nå forventer at jeg kommer på alle treningene fremover og at jeg skal være supermotivert for basketball. Jeg har derimot enda ikke hatt én volleyball-trening, men lovet treneren at jeg kommer neste gang. Han er samtidig badmintontrener og vil gjerne se meg der også. Oppsummert, det blir mye på en gang ja.

Vi har også hatt orientering i de forskjellige fagene, og gått ganske grundig gjennom hvor viktig alle valgene våre i forhold til fag og fremtiden vår er. Skummelt, jeg vet. Min kombinasjon er ganske rar og ikke så veldig sammenhengende, så jeg har fått veldig mange forskjellige reaksjoner på valgene mine. Enkelt forklart, vi må ha 3 High level (HL) fag og 3 standard level (SL) fag, altså 6 fag til sammen. Maks poengsum er da 42 (siden beste karakter er 7). Mine fag er:

 • HL English Language and Literature
 • HL Physics
 • HL Mathematics
 • SL History
 • SL Norwegian self-taught
 • SL Music

Målet er selvfølgelig å få 7 i alle fag, men det er jo veldig vanskelig. En engelsklærer mente jeg hadde en veldig fin kombinasjon, og at jeg kom til å klare meg veldig bra. Han som styrer Universitetssøknader syntes det var bra jeg hadde musikk i tillegg. Men på den andre siden, det første vi fikk vite i presentasjonen om matte var “Ikke ta Matte og Fysikk HL!” og når jeg snakket med fysikk HL læreren lo han bare, tok meg i hånden og ønsket meg lykke til.

Til nå gleder meg jeg faktisk veldig til musikk, matte og historie, mest fordi lærerene virker utrolig flinke og strukturerte, samtidig som at de har virkelig interesse for fagene de lærer bort. Men selvfølgelig går jeg ikke rundt og tenker på skole hele dagen, det er jo utrolig mange hyggelige folk her som man bir godt kjent med.

Vi spiller biljard, bordtennis, sover i gresset, går tur opp i fjellsiden, blir utrolig solbrent, drar til byen av og til, spiller kort og vi spiser utrolig mye frukt! Jeg tror den veldig billige prisen på og  det store utvalget av frukt er en av de beste tingene her i Swaziland. Det som også er veldig teit av og til, men litt bra slik at vi ikke bare er på nett, er at nettet funker veldig dårlig. I forhold til denne sykt kule bloggen, eller bare når jeg vil snakke med dere der hjemme, så er det jo veldig dumt men vi kan ikke gjøre så mye med det siden det styres nasjonalt. Derfor er et bra alternativ, som jeg også blir veldig glad for, brev! Dere lesere må veldig gjerne sende meg brev ( vent, det blir jo litt sånn leserbrev!).

Adressen min er :

Eva Johanne Rotevatn ( Elangeni Residence)

Waterford Kamhlaba

P.O. BOX 52

Mbabane

Swaziland

H100

 

Dette ble et litt langt innlegg, øver nemlig på å skrive Essay, neida, men håper det var litt informativt , bare spør om dere lurer på noe uansett!

Legger ved noen kule bilder fra denne uken og om dere lurte så var kanskje i dag den beste dagen i uka. En jente fra Tyskland og en hun ene fra Norge i IB2 trodde bursdagen min var i dag. Når jeg var på vei ut av rommet mitt kl. 07 i dag tidlig stod de utenfor med hjemmelaget sjokoladekake og sang bursdagssangen for meg. Veldig søtt, og følte meg litt teit som måtte si at bursdagen min ikke var i dag, men i morgen! Senere på dagen, da jeg fant ut at jeg ikke er her i morgen på grunn av svømming i Johannesburg, inviterte jeg mange av de jeg har blitt kjent med til å spise kake. Det ble en veldig fin kveld hvor vi feiret at det var siste kveld som 16 istedenfor første kveld som 17-åring. Jeg fikk til og med gave ; en ananas (<3), masse sjokolade og et smykke! Folk her er virkelig fine altså!

 

edit* jeg skrev dette i går, men var for dårlig nett til å publiseres før i dag 🙂

Advertisements

4 Comments Add yours

 1. Cara Emilie Strand says:

  Wow, Eva! Ser ut som du har det hæærligt! Utrolig flink til å skrive og. Gleder meg til å lese mer :)) Håper du får det fantastisk der!

  Liked by 1 person

  1. evantyrlig says:

   Takk! Skal prøve å oppdatere litt ofte 😉

   Like

 2. Ida Lunde says:

  Så fint å lese om hvordan du har det😃👍
  Klem fra Ida

  Liked by 1 person

  1. evantyrlig says:

   fint å få koselige tilbakemeldinger! klem

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s